KAROTENOID
KAROTENOID
Warna Alam Yang Menyinari Hari Anda
KAROTENOID ialah pigmen semula jadi yang memberikan warna merah, jingga dan kuning terang pada buah-buahan dan sayur-sayuan serta melindungi tumbuh-tumbuhan daripada kerosakan akibat cahaya matahari. Ia juga memainkan peranan penting dalam meningkatkan kesihatan mata untuk menyinari hari anda.
PENGLIHATAN LEBIH BAIK, LEBIH JELAS
- Menapis cahaya biru daripada skrin digital1
- Meningkatkan ketajaman penglihatan2 untuk memberikan anda penglihatan yang lebih jelas dan tajam.
- Mengurangkan risiko Degenerasi Makula Berkaitan Umur (ARMD)1,2
- Meredakan mata kering dengan menyokong penghasilan air mata3
- Melindungi mata daripada tekanan oksidatif4 untuk menyokong penuaan mata yang sihat
KULIT BERSERI, DARI DALAM KE LUAR
- Melindungi kulit daripada sinaran UV yang berbahaya5
- Memperlahankan penuaan kulit pramatang
- Meningkatkan penghidratan dan keanjalan kulit6
KAWAN BAIK JANTUNG ANDA
- Mengurangkan keradangan dan mencegah pengoksidaan LDL7
- Mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular7
- Meningkatkan kesihatan saluran darah8
PERANGSANG IMUN
- Meningkatkan penghasilan & aktiviti sel-sel darah putih9Mengurangkan keradangan dengan menyekat penghasilan berlebihan sitokin pro-keradangan10
RUJUKAN:
1. Kijlstra, A., Tian, Y., Kelly, E. and Berendschot, T., 2012. Lutein: More than just a filter for blue light. Progress in Retinal and Eye Research, 31(4), pp.303-315.
2. Buscemi, S., Corleo, D., Di Pace, F., Petroni, M., Satriano, A. and Marchesini, G., 2018. The Effect of Lutein on Eye and Extra-Eye Health. Nutrients, 10(9), p.1321.
3. Hyon, J. and Han, S., 2022. Dry Eye Disease and Vitamins: A Narrative Literature Review. Applied Sciences, 12(9), p.4567.
4. Johra, F., Bepari, A., Bristy, A. and Reza, H., 2020. A Mechanistic Review of β-Carotene, Lutein, and Zeaxanthin in Eye Health and Disease. Antioxidants, 9(11), p.1046.
5. Balić, A. and Mokos, M., 2019. Do We Utilize Our Knowledge of the Skin Protective Effects of Carotenoids Enough?. Antioxidants, 8(8), p.259.
6. Meinke, M., Nowbary, C., Schanzer, S., Vollert, H., Lademann, J. and Darvin, M., 2017. Influences of Orally Taken Carotenoid-Rich Curly Kale Extract on Collagen I/Elastin Index of the Skin. Nutrients, 9(7), p.775.
7. Maria, A., Graziano, R. and Nicolantonio, D., 2015. Carotenoids: potential allies of cardiovascular health?. Food & Nutrition Research, 59(1), p.26762.
8. Agarwal, S., 2000. Tomato lycopene and its role in human health and chronic diseases. Canada Medical Association Journal, 163(6), pp.739-744.
9. Chew, B., 1993. Role of Carotenoids in the Immune Response. Journal of Dairy Science, 76(9), pp.2804-2811.
10. Kaulmann, A. and Bohn, T., 2014. Carotenoids, inflammation, and oxidative stress—implications of cellular signaling pathways and relation to chronic disease prevention. Nutrition Research, 34(11), pp.907-929.